23 Şubat 2010 Salı

En Pahalı Eti Biz Yiyoruz

Türkiye hayvancılık ülkesi olarak biliniyor. Ancak kırmızı et fiyatları diğer ülkeleri katlıyor. Özellikle dar gelirliyi de çileden çıkarıyor

Yapılan araştırmalar dünyada sofrasına en pahalı eti koyan ülkenin Türkiye olduğunu ortaya koydu. Hayvancılık ülkesi Türkiye'de yaşayanlar ise pahalı eti vitrinde sayrettiği için çeliden çıkıyor. Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kudret Saylam, Türkiye'de hayvancılığın uzun zamandır ihmal edilmesi ve terör olayları nedeniyle başlayan göçün et fiyatlarının artmasında etkili olduğunu belirtti. ''Dünyanın en pahalı etinin, Türkiye'de tüketildiğini'', bu pahalılığın, tutarlı ve uzun vadeli tarım politikasının olmamasından kaynaklandığını savunan Saylam, ''Ülkemizde hayvan sayısının azalması ile başlayan arz talep dengesinin bozulması, et fiyatlarının artmasına neden olmuştur.

FİYATLAR KATLIYOR

Etin kilosu Almanya'da 7 dolar, Romanya'da 5 dolar, Bulgaristan'da 3,5 dolar, Avusturya'da 2,5 dolar, Brezilya'da 2 dolar civarında iken, Türkiye'de yaklaşık 16 dolar civarındadır. Dünyada eti en pahalı yiyen ülke konumuna gelmemizin en önemli nedeni, geçmiş yıllardan beri tutarlı ve uzun vadeli bir tarım politikamızın olmamasıdır'dedi. Saylam Rusya'ya yapılacak ihracatın beyaz et fiyatlarını yükselteceğini belirtti. Türkiye'nin et ihracatı takvimi gözden geçirilmelidir. Kaçak et ve işlenmiş et ürünlerinin girişinin engellenmesini istedi.

VERGİ ALMIYOR

İzmir Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri Hidayet Petin, et ithalatına gerek olmadığını belirterek, ''Türkiye'de bugün itibarıyla et ve süt açığı yoktur'' dedi. Ege Bölgesi'nde bulunan 26 kurum, birlik, kooperatif, oda temsilcileriyle birlikte düzenlenen toplantıda konuşan Petin, kırmızı etin kilogramının AB ülkelerinde 4, ABD'de 5, Türkiye'deyse 17 dolar olduğunu belirterek, AB ve ABD'de temel gıda maddesi olarak değerlendirilen etten vergi alınmadığını, buna ek olarak yetiştiricilere inek başına günlük destek verildiğini söyledi.

Kaynak:http://www.gunes.com/2010/02/23/ekonomi/e1.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder