20 Şubat 2010 Cumartesi

Et Fiyatlarını Ucuzlatacak Yem Bitkisi Projesi


Kayseri İl Özel İdaresi Çevre, Tarım ve Hayvancılık Dairesi Başkanı Özkan Kayacan, “Kayseri Yem Bitkileri Üretimini Geliştirme Projesi”ni uygulamaya koyduklarını, proje sayesinde 115 bin dekar alanın, 650 ton yem bitkileri tohumuyla buluşacağını ifade ederek, “Hayvancılıkta girdilerin yüzde 70’ini yem oluşturuyor. Sübvanse edeceğimiz yem bitkileri tohumluğu sayesinde hayvancılık can suyuna kavuşacak, et fiyatları ucuzlayacak” dedi.

Özkan, projenin tanıtıldığı basın toplantısında, ülkelerin gelişmişlik ölçülerinden birisinin de kişi başına tüketilen hayvansal protein miktarı olduğunu, Türkiye’de bu miktarın gelişmiş ülkelerin çok gerisinde bulunduğunu bildirdi. Kayacan, “Hayvancılıkta gelişmiş ülkelerin seviyesini yakalayabilmek için yapılması gereken en önemli iş, kaliteli ve ucuz bakım besleme ile karlılığı artırarak kitle üretimi yapan entegre hayvancılık tesislerini kurmaktır. Ülkemizde klasik ve çok pahalı besleme yöntemleri uygulandığından, ürün maliyetleri yüksek, dolayısıyla kar marjları düşük olmaktadır” diye konuştu.

Hayvanların beslenmesinde doğal şartlardaki yeşil yemlerin, çayır ve mera kültür bitkilerinin çok önemi ve değeri bulunduğunu kaydeden Kayacan, şöyle devam etti: “Hayvan beslenmesinde saman dolgu maddesi olarak kullanılmaktadır.

Ancak ilimizde, Türkiye’nin pek çok yerinde olduğu gibi, dolgu maddesi olarak değil, ana besin maddesi olarak kullanılmaktadır. Besin maddesi niteliği olmayan samanın yerine, yem bitkilerinin ikame edilmesi gerekmektedir.

Ayrıca, hayvanların merada yeterli beslendikleri, kışın ise beslenemedikleri ve zayıfladıkları sonucu çıkmaktadır. Saman ile hayvan beslemesinin terk edilerek, bunun yerine kaliteli kaba yemin kullanılması gerekmektedir.” Proje ile 2010 yılında yem bitkileri üretiminin geliştirilmesinin amaçlandığını vurgulayan Kayacan, “İl Özel İdaresi’nce bunun için 1 milyon 500 bin TL ödenek ayrılmıştır. Yonca, korunga, Sılaycık Mısır, Macar Fiği yem bitkileri ilimiz çiftçilerine ektirilecek ve ekiliş alanlarının genişlemesi sağlanacak” dedi. Projenin, Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Serin’in koordinatörlüğünde, Pınarbaşı, Sarız, Tomarza, Develi, Yahyalı, Kocasinan ve Melikgazi ilçelerinde uygulanacağını bildiren Kayacan, proje kapsamında yem bitkileri konusunda 2 bin 500 çiftçinin eğitileceğini, 11 bin dekar alanda 650 bin ton yem bitkisi tohumluğunun toprakla buluşacağını, kaliteli kaba yemin ucuza üretileceğini ve bu üretimin teşvik edileceğini kaydetti. Kayacan, ekimi düşünülen alanın en az 115 bin dekar olduğunu, bu alanın, Kayseri’de 1 yılda ekilen yem bitkileri toplamının 2 katına denk geldiğini de belirterek, şunları söyledi: “Sadece kaba yem üretimi teşvik primi ile 7 milyon TL para, Kayseri çiftçisinin eline geçecektir. Toprak tahlili ile en az 3 milyon TL gübre teşviki de alacak olan çiftçi, tahlil sonucuna göre gübreleme yapacağı için gübreden de tasarruf edecek. Elde edilmesi planlanan kaba yemin minimum değeri ise 90 milyon TL olacaktır. Bu rakam, elde edilen kaba yemin ete ve süte dönüşmesi dahil değildir. Kısaca bu proje ile yöre çiftçilerimize en az 100 milyon TL gibi bir katma değer sağlanmış olacaktır. Yem bitkileri konusunda bu büyüklükte bir proje, Türkiye’de ilk defa uygulanmaktadır.” Kayacan, “Ülkemizde hayvancılığın darboğaza girdiği şu günlerde etin kilosu 30 TL’ye, sütün kilosu ise 2 TL’ye dayandığı düşünülürse, ortaya koyduğumuz bu proje ile hem Kayseri hayvancılığı hem de Türkiye hayvancılığına can suyu vermiş bulunmaktayız. Hayvancılıkta girdilerin yüzde 70’ini yem oluşturuyor. Sübvanse edeceğimiz yem bitkileri tohumluğu sayesinde hayvancılık, can suyuna kavuşacak, et fiyatları ucuzlayacak” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder